Lente

Lichtgebonden aspergesoep

…Jan Wolkers woonde met zijn vrouw Karina op Texel, in huis Pomona. Hij heeft een gedicht geschreven ‘ode aan de asperge’ en hij hield volgens mij van lekker eten. Ik heb eens een foto gezien van zijn keukentafel die stampvol heerlijkheden lag…

  • 500 g witte asperges
  • ½ liter verse runderbouillon of van een blokje
  • 50 g wortel, in grove stukken
  • ½ bleekselderij stengel, in grove stukken
  • 1 stukje foelie
  • 1 laurierblaadje
  • 200 g aardappel, in blokjes
  • 1 dl slagroom
  • Zout
  • Peper uit de molen
  • Zeef
  • Roerzeef met middelgrove zeef

Opmerking vooraf: Van de witte aspergeschillen wordt basisbouillon getrokken, van de aspergestelen wordt soep gemaakt en de malse aspergepunten gaan er op het laatst door.