Winter

Limburgse soep van wortelpeterselie en rinse appelstroop

…Wortelpeterselie is nu een vergeten groente maar was vroeger heel gewoon, en dan vooral in het zuiden, zo blijkt. Sinds 1700 wordt wortelpeterselie opvallend vaak genoemd in Limburgse kook-en tuinboeken...

  • 20 g roomboter
  • 1 ui,
  • kleingesneden
  • 1 knoflookteen,
  • fijngehakt
  • 500 g wortelpeterselie,
  • kleingesneden
  • 1 l verse groentebouillon of van een blokje
  • 100 ml crème fraîche
  • 40 g Crombach appelstroop

Smelt de roomboter in een ruime kookpan met stevige bodem en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de wortelpeterselie toe en stoof 5 min. met de deksel op de pan. Schenk de groente-bouillon erbij en kook 25 min. zachtjes met de deksel schuin op de pan. Pureer de soep tot een egale massa. Verwarm de soep opnieuw, haal van het vuur en klop de crème fraîche erdoor. Verwarm de appelstroop in een pannetje op laag vuur, tot het vloeibaar is. Serveer de soep in kommen en druppel de stroop erover.