Zomer

Koude bietensoep met cranberry en sinaasappel

…Iets te vieren? Dan is dit een goed recept. Deze soep is in de juiste verhoudingen, eenvoudig te maken, maar qua presentatie toch fenomenaal. Er bestaan allerlei soorten koude soepen. In Hongarije eten ze in de zomer een vergelijkbare zoete soep, maar dan gemaakt van kersen, zure room en rode wijn…

  • 250 g rode bietjes, geschild, in stukken
  • 250 ml water
  • 100 g griekse yoghurt of zure room + extra voor garnering
  • 25 ml cranberrydiksap
  • 75 ml sinaasappelsap, vers geperst
  • ½ el sinaasappelrasp, alleen oranje deel
  • Druppels tabasco
  • Zout
  • 4 muntblaadjes

Kook de bietjes in het water, met deksel schuin op de pan, in ongeveer 45 min. gaar. Laat ze afkoelen in het kookwater. Giet de bietjes af en bewaar het kookvocht. Pureer de bietjes, yoghurt, cranberrydiksap, sinaasappelsap en sinaasappelschil tot een knalroze, egale massa. Verdun eventueel met wat bietenkookvocht. Breng verder op smaak met zout en tabasco. Koel de soep minstens 4 uur in de koelkast tot het ijskoud is. Serveer in mooie glaasjes en schep bovenop een dotje yoghurt of zure room en garneer met munt.